УВАЖАЕМИ ГОСТИ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, СКЪПИ ДЕЦА


           Днес Ученическа спортна школа „Руси Бухтев” град Разград чества шесдесет годишен юбилей. Малко са институциите в нашия град, които могат да се похвалят с такава дългогодишна история. От позицията на един човешки живот шейсет години са една достойна възраст, но от пиедестала на вековете са едва началото на големия спорт.  В измерението на човешките идеали култът към физическо усъвършенстване и заниманията със спорт винаги са били източник на хармония. Школата е мястото, където физическите занимания отключват потребностите и любовта към спорта на всеки един от нас. Тя стои в основата на най-големите успехи на Разградския спорт.
Ученическа спортна школа „Руси Бухтев” е приемник на Юношеската спортна школа, като за нейн първи директор през 1953 година е назначена Иванка Димитрова. Тя е почетен гражданин на град Разград и имаме удоволствието да е тук сред нас и да се радва на семената, които е посяла преди шейсет години. След нея управлението на школата се поема от Руси Бухтев. За петдесет години земен живот той оставя име на изявен спортист и спортен педагог. Коректен ръководител и деятел.  Руси Бухтев е избран за патрон на Ученическа спортна школа град Разград. На директорския стол в школата са били : Пенчо Йовчев, Тотю Проданов, Младен Бобев и Ганка Николова. Историята на Ученическа спортна школа „Руси Бухтев” е всичко онова което ни носи самочуствие от направеното и стремежът ни към по-добро бъдеще. Имало е трудности през годините, но ентусиазмът и желанието за работа са помагали за преодоляването им. Стремежът към нещо повече идва от амбицията да предпазим нашите деца от обездвижване, наркотици и вредния начин на живот. Ценностите, които децата намират в спорта нека да запазят и по-нататък своя жизнен път.
         Много са преподавателите работили в Ученическа спортна школа „Руси Бухтев”. Всеки от тях е оставил частица от себе си за спортното израстване на децата. В началото за база са се използвали салона на бившата еврейска църква, физкултурните салони на селскостопанския техникум и техникума по икономика. По-късно школата се е помещавала в сградата на бившето ОУ „Митко Палаузов” и общежитието на тогавашното спортно училище. През 1993 година с Решение № 149 на Общински съвет град Разград спортна зала „Лудогорец” се предоставя за ползване от Ученическа спортна школа, където тя се помещава и до днес.
Много от имената прославили Разградския спорт са започнали свеоя път от групите на школата. Гордост е да спомена имената на Румен Габровски участник в олимпийските игри и Николай Антонов най - бързият бял човек в света.
Днес в Ученическа спортна школа „Руси Бухтев” работят 8 треньори, които обучават около петстотин деца в спортовете : баскетбол, бадминтон, лека атлетика, ориентиране, тенис на маса, тенис на корт , плуване и шахмат. Школата е мястото където децата могат да спортуват през свободното си време. Тя е поле за изява на масовия детски спорт. Ученическа спортна школа е връзката между ученическия спорт и спорта за високо спортно майсторство. Затова тази спортна институция е доказала правото си на живот в нашия град.
Отшумяват години и деситилетия. Времето е най-сигурния критерии за всяка духовна ценност и дело човешко. За една образователна институция всяка годишнина означава история, опит и традиции.
На този шейсет годишен юбилей искам да пожелая на всички бивши и настоящи препоздаватели, на всички школници и техните родители здраве и дълголетие. Несломим спортен дух. Търпеливо и ежедневно себеотдаване за достигане на нови спортни върхове.

                      ЧЕСТИТ ШЕЙСЕТ ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ!

                                                          
Директор : Цветан Танев
ЦПЛР - УСШ "Р. Бухтев"
гр. Разград
Copyright © 2019 by ussh-rz.com  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: info@ussh-rz.com